We kunnen tegenwoordig echt niet meer zonder gas, licht en warmte. In Nederland kunnen de energiekosten echter erg hoog oplopen, dit hangt af van de hoogte van uw verbruik en wat voor contract u heeft met de energieleverancier. 

Een gemiddeld huishouden in 2019 betaalt rond de 2000,- per jaar voor energie (o.b.v. gemiddelde 3500kWh stroom/1500m3 gas). De verwachting is dat deze kosten in 2020 nog verder zullen stijgen.  

Sinds de privatisering van de energiemarkt in 2004 is er hevige concurrentie ontstaan, wat geleid heeft tot lagere energietarieven. Als u voor het eerst overstapt vanaf uw huidige energiecontract, kunt u gemiddeld 200 tot 400 euro per jaar besparen. 

Advies bij het overstappen van energieleverancier 

Overstappen van energieleverancier levert in bijna alle gevallen financieel voordeel op. Vooral de grote, traditionele bedrijven in Nederland rekenen namelijk te hoge energietarieven aan hun klanten.  

Energieleveranciers verdienen weinig aan nieuwe klanten, en hebben vooral belang bij zogenoemde “slapende klanten”. Dit zijn de klanten die nooit overstappen, en waarvan de leverancier weet dat ze hoge tarieven kunnen rekenen.

De onderstaande infographic bevat kort samengevat alles wat u nodig heeft om energie-aanbieders te kunnen vergelijken, en in de rest van het artikel leggen we dit nog verder uit.

Infographic Energie vergelijken
Infographic Energie vergelijken

1. Vergelijk alleen op basis van uw eigen verbruik 

Soms wordt u benaderd door energieleveranciers met een aantrekkelijk voorstel waarmee u honderden euro’s zou gaan besparen. Echter hebben deze leveranciers niet altijd beschikking over uw recente verbruiksgegevens, en is de berekening niet altijd nauwkeurig. Vaak wordt er met een “gemiddeld verbruik” gerekend, dit kan afwijken van uw eigen situatie. 

Als u energieleveranciers gaat vergelijken, neem dan altijd uw verbruik van het afgelopen jaar als uitgangspunt. Dit kan u vinden op de laatst ontvangen jaarafrekening.  

2. Vergelijk het totale jaarbedrag, nooit het maandelijkse termijnbedrag

Om de voordeligste deal te vinden kunt u het beste de totale jaarkosten van een aanbod vergelijken met wat u nu bij de huidige leverancier per jaar betaalt. Let er hierbij op dat beide berekeningen zijn gemaakt op basis van hetzelfde verbruik.

Vergelijk nooit met het termijnbedrag, dit is namelijk gebaseerd op het contract wat u afgelopen jaar had en is per leverancier ook nog eens verschillend. Het kan zo zijn dat uw maandelijkse termijn nu iets hoger staat waardoor u aan het eind van het jaar geld terug krijgt, en dan is het geen eerlijke vergelijking. 

Wilt u een aanbod vergelijken met uw huidige contract? Let dan op de leveringstarieven, vaste leveringskosten voor stroom en gas, en de eventuele welkomstpremieDit zijn de enige kosten die per contract kunnen verschillen.

3. Welk contract past het beste bij uw situatie? 

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij overstappen van energieleverancier is de looptijd van een contract. Dat kan variabel zijn (geen vaste tarieven, maar altijd boetevrij kunnen overstappen) of afgesloten voor een looptijd van 1 tot 5 jaar. 

Stel dat u nu hoge gastarieven heeft en u krijgt een aanbod met hele lage gastarieven, wat u voor 3 jaar kan vastzetten. Misschien vindt u dat dan een goed idee, zodat u de komende jaren verzekerd bent van een lage gasprijs. Echter kan het ook zo zijn dat de tarieven dalen, en dan zit u ‘vast’ aan die prijs. 

Een veel gebruikte manier om geld op energie te besparen is door jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Veel leveranciers geven namelijk een welkomstpremie in het eerste jaar van uw contract, en door elk jaar over te stappen naar een andere maatschappij krijgt u dus elk jaar opnieuw dit extraatje.  

Zoals eerder genoemd adviseren wij om hierbij altijd de totale jaarprijs te vergelijken met die van uw huidige contract. Soms geven leveranciers namelijk hoge welkomstpremies maar rekenen zij ook hogere tarieven voor stroom en gas, waardoor het verschil in kosten per jaar kleiner is dan dat het lijkt. 

4. Wacht tot het juiste moment met overstappen 

Het is aangeraden om 6 tot 8 weken vóór het einde van uw huidige contract te gaan vergelijken en een overstap te maken. Dit heeft te maken met de wettelijke bedenktijd die u krijgt bij het aangaan van een contract en de verwerkingstijd bij de energieleverancier. 

Vroegtijdige beëindiging van een vast energiecontract kan leiden tot het betalen van een opzegvergoeding, en u loopt de eventuele welkomstpremie mis. Vaak is het dan voordeliger om nog even te wachten met de overstap. 

5. Als u benaderd wordt voor een overstap, controleer dan alles! 

Doordat er zoveel spelers op de energiemarkt actief zijn is er sprake van moordende concurrentie. Dit is positief voor de consument omdat het de prijzen laag houdt, maar er zijn ook veel negatieve berichten over verkopers van energieleveranciers die klanten proberen te verleiden om de overstap te maken. 

Veelgehoorde klachten zijn het niet vermelden van overstapboetes, onduidelijke vermelding van voorwaarden en onjuiste prijsberekeningen. Er worden vaak gouden bergen beloofd, maar in de praktijk blijkt hier soms weinig van waar te zijn. 

U kan dit voorkomen door altijd te vragen naar de tarieven voor stroom en gas, vaste leveringskosten en welkomstpremie. De overige kosten zijn per leverancier gelijk. Laat nooit een berekening maken waarbij u een maandelijks termijnbedrag wordt voorgespiegeld, vraag in plaats daarvan naar de totale jaarkosten op basis van het verbruik wat u zelf doorgeeft. Zo garandeert u een eerlijke vergelijking. 

Tip: Regel zelf de overstap, bijvoorbeeld via een online vergelijkingswebsite. Zo heeft u alle kosten op een rij en heeft u alle tijd om erover na te denken. Vaak krijgt u via vergelijkingswebsites scherpere aanbiedingen dan als u contact heeft met een verkoper van één specifieke partij.