Subsidie voor spouwmuurisolatie in 2019

Vanaf 2019 is er voor particuliere woningbezitters geld beschikbaar gesteld om het verduurzamen van woningen te stimuleren. Als u er aan denkt om isolatie in uw huis aan te brengen, is het dus verstandig om uit te zoeken hoeveel subsidie u daar in 2019 voor kunt krijgen.

Als particulier kunt u (vanaf 2 september 2019) subsidie aanvragen voor de isolatie van uw koopwoning. Bent u woningeigenaar en heeft u minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen uitgevoerd? Vraag dan de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) aan.

De subsidie voor energiebesparende maatregelen bedraagt maximaal € 10.000 per woning. Als u het zeer energiezuinig pakket uitvoert, bedraagt de subsidie maximaal € 15.000 (inclusief bonusbedrag).

Wat is spouwmuurisolatie?

Met spouw wordt de ruimte bedoeld tussen een binnenmuur en een buitenmuur. De spouw beschermt de binnenkant van uw woning tegen vocht, en werkt van zichzelf al isolerend.

Het opvullen van de spouwmuur met isolatiemateriaal kan uw gasverbruik tot 45% verminderen. Bijna driekwart van de Nederlandse huizen heeft inmiddels geïsoleerde buitenmuren.

Spouwmuurisolatie is een goede verbetering voor uw woning. Het energielabel kan erdoor soms wel 2 letterpunten dalen. Verder heeft u minder kans op vochtproblemen, en is er een gezonder binnenklimaat in de woning. Spouwmuurisolatie is de voordeligste manier om uw gevel te isoleren.

Hoe werkt het precies?

Een gespecialiseerd bedrijf vult de spouw op met isolatiemateriaal. Aan de buitenkant van de gevel worden gaten in de voegen geboord, op ongeveer een meter afstand van elkaar. Via die gaten wordt het isolatiemateriaal de spouw in geblazen, en uiteindelijk worden deze weer opgevuld. Als het klaar is, ziet u er niks meer van.

Bij spouwisolatie hoeft geen onderhoud plaats te vinden.

Is er verschil tussen isolatiematerialen?

De verschillen in isolatiewaarde van verschillende materialen zijn erg klein. EPS-parels (piepschuim), glaswol of steenwol worden het meest gebruikt.

De isolatiewaarde hangt echter vooral af van hoe breed de spouw is. Het soort materiaal waar de spouw mee opgevuld wordt is minder belangrijk voor de isolatie.

Sommige materialen kunnen geluidsoverlast beter reduceren of sneller overtollig water afvoeren. Daarnaast kan uw persoonlijke voorkeur ook een rol spelen. Er is namelijk wél verschil in duurzaamheid en brandveiligheid van materialen.