Het isoleren van een woning: de meeste mensen doen dat om er zelf prettiger te wonen en om de energiekosten te verlagen. Maar het kan ook een goede manier zijn om de waarde van uw woning te verhogen. Die investering verdient u 100% terug – of zelfs meer, zeggen makelaars.

Oudere woningen zijn vaak nog niet of maar gedeeltelijk geïsoleerd. Daardoor gaat veel kostbare warmte verloren. Dat vertaalt zich in hoge stookkosten. Door te kiezen voor bijvoorbeeld vloer-, spouwmuur- of dakisolatie of voor dubbel glas kan de gasrekening al snel 30 tot 40% teruggedrongen worden. Maar ook in de strijd tegen vochtproblemen kan isolatie een enorm effectief middel zijn. Bovendien hebben goed geïsoleerde woningen een veel prettiger binnenklimaat.

Ook makelaars en mensen die op zoek zijn naar een nieuw huis weten een goed geïsoleerd huis enorm te waarderen. Anders dan bijvoorbeeld een nieuwe keuken, vloer of badkamer hangt deze verbetering namelijk niet af van iemand smaak: iedereen is er blij mee. Het resultaat is volgens makelaars dat goed geïsoleerde woningen veel sneller verkocht worden, voor doorgaans hogere prijzen. Zeker wanneer u uw geïsoleerde woning opnieuw laat keuren voor een energielabel.

Bent u niet van plan te verhuizen, maar wilt u bijvoorbeeld uw hypotheek oversluiten? Dan is het goed om te weten dat het isoleren van uw woning ook op de verplichte woningtaxaties een gunstig effect heeft: de geschatte woningwaarde van geïsoleerde woningen ligt veel hoger. Daardoor zijn banken veel coöperatiever bij het overstappen.

Welke isolatie het beste is? Daarover is moeilijk iets algemeens te zeggen. Afhankelijk van uw woning kunt u kiezen voor kruipruimte-isolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie of dubbel glas. Een energie-adviseur kan u helpen bij het maken van de beste keuze.