De warmtepomp heeft erg veel voordelen en wordt vaak genoemd als een uitstekend middel om uw woning energiezuinig te maken. De essentie van een waterpomp is om warmte van buiten (uit de lucht, grondwater of aardbodem) in huis te halen.

De warmtepomp verbruikt elektriciteit, maar door het hoge rendement is de hoeveelheid opgewekte energie aanzienlijk hoger dan het verbruik. Een warmtepomp behaalt een rendement van gemiddeld 400% tot 500% per jaar. Conclusie: een warmtepomp scheelt enorm in energiekosten én reduceert CO2-uitstoot.

Voordelen: Een duurzaam en goedkoop alternatief

De aanschaf van een warmtepomp vermindert het gebruik van (aard)gas, waarmee u een grote bijdrage levert aan de energietransitie naar duurzame bronnen. Zodra het buiten warmer is dan 4 graden verwarmt de warmtepomp uw woning, en hoeft u veel minder gebruik te maken van de cv-ketel. Dit bespaart tot 50% op gasverbruik voor uw verwarming.

Als in de toekomst alle Nederlandse stroom van duurzame bronnen afkomstig is, gaat de CO2-uitstoot van warmtepompen naar nul.

Het gebruik van de warmtepomp

De warmtepomp verzamelt warmte buiten huis, en geeft die binnen af. Daar hoeft de buitenlucht niet warmer voor te zijn dan de binnenlucht, er wordt ook warmte uit lucht gehaald als het buiten koud is. De warmtepomp warmt het verwarmingswater op van 35 tot 55 graden, terwijl de cv-ketel vaak tussen de 60 en 80 graden afgesteld staat. Met geschikte radiatoren of vloerverwarming (lage temperatuurverwarming) kan de warmtepomp met die lage temperatuur je huis toch snel opwarmen. Dit is een van grootste voordelen van een warmtepomp.

De warmtepomp is onderhoudsvriendelijk. Onderhoud vindt vaak preventief plaats, gemiddeld één keer per twee jaar. Verder zijn ze makkelijk te gebruiken, en tegenwoordig vaak te bedienen via internet. Men garandeert vaak dat de warmtepomp zo’n 20 jaar meegaat, maar dit kan ook langer zijn.

Let er zelf vooral op dat uw woning goed geïsoleerd is, of er al een vorm van lage temperatuurverwarming aanwezig is in uw woning (zoals vloer- of muurverwarming) en dat er reeds een boiler aanwezig is (of dat er ruimte is voor een boilervat).