Geloof het of niet, maar er zijn mensen die geen zonnepanelen nemen omdat ze vinden dat het hun huis ontsiert. Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil en komen er steeds meer producten die zich onzichtbaar laten verwerken in het huis. Dakpan-zonnepanelen bijvoorbeeld. Wat zijn daarvan de voor- en nadelen?

Doe je ogen dicht, zeg ‘zonnepaneel’ en je ziet direct opvallende, rechthoekige, glimmende, zwarte of donkerblauwe platen voor je, die met rekken en stangen bovenop een dak zijn geplaatst. Functie gaat soms voor vorm, maar het is niet altijd even fraai. Vooral niet bij oude, karakteristieke gebouwen kan een zonnepaneel de boel behoorlijk ontsieren.

Is de solar-dakpan een alternatief?

Maar het kan ook anders. Producenten werken namelijk hard aan producten die de esthetisch toets zelfs bij kritische mensen met glans doorstaan. Sinds enkele jaren zijn er zonnepanelen op de markt, die nauwelijks nog te onderscheiden zijn van de gewone, keramieken dakpannen.

Onzichtbaar zonne-energie opwekken

Verschillende fabrikanten leveren een dergelijk product, zoals Solarmass en Smartfroof. De vormen variëren: van een platte tegel tot gewelfde varianten zoals we die kennen van de gewone dakpan. Ook zijn ze er in verschillende kleuren. Dus niet alleen zwart, maar ook in verschillende tinten terra (oranje/bruin), grijs en groen. Deze cellen kunnen direct op de panlatten gelegd worden. De cellen laten zich heel eenvoudig koppelen en zo kan een paneel, pardon: dakbedekking op maat worden gemaakt. En een dak dat niet van een gewoon dak te onderscheiden is: onzichtbaar wek je daarmee je eigen energie op!

Lager rendement, maar wel meer vierkante meters

Alleen maar voordelen? Nee, helaas niet. De zonne-dakpan is een stuk duurder dan de zonnepanelen, die nu scherp geprijsd worden aangeboden. Ook ligt het rendement per vierkante meter wat lager. Aan de andere kant: als je het hele dak kunt meepakken en zo een groter oppervlakte krijgt, hoef je daar in principe niet op in te leveren. Daarentegen zijn de installatiekosten doorgaans hoger dan bij de ‘recht toe – recht aan’ te plaatsen zonnepanelen.

Kortom: al met al zal de terugverdientijd van dergelijke zonnecel-dakpannen een aanzienlijk stuk langer zijn dan die van reguliere zonnepanelen. Maar voor wie het uiterlijk van de dakpan én het milieu wel belangrijk is, zijn ‘zonnepannen’ absoluut het overwegen waard.

Een kwestie van geduld…?

Wie de keuze voor zonnepanelen uitstelt, kan overwegen het nog even aan te zien. Ooit waren ook de huidige zonnepanelen enorm duur. Alleen dankzij een subsidie of via belastingvoordeel waren ze rendabel. Nu de prijzen voor de panelen zo gedaald zijn, ben je zelfs zonder al die voordeeltjes al razendsnel uit de kosten. Of de solar-dakpan ooit op hetzelfde prijsniveau komt te liggen is de vraag. Aan ‘design’ hangt nu eenmaal een prijskaartje. Bovendien zullen ze waarschijnlijk nooit in zulke grote hoeveelheden worden geproduceerd als zonnepanelen.

Een goede suggestie voor wie niet zo lang wil wachten: laat je door je leverancier eens voorlichten over gekleurde panelen. Of over ultradunne varianten die je ‘verdiept’ kunt plaatsen op een dak en daarmee een stuk fraaier ogen.