Er is in Nederland geen landelijke subsidie meer op zonnepanelen voor particulieren. Gelukkig zijn er nog wel verschillende manieren om panelen goedkoper aan te schaffen. Wellicht via een lokale of provinciale subsidie. Sowieso kunt u altijd nog profiteren van een BTW-teruggave. Daarnaast is het ook te overwegen om voordelig geld te lenen voor het investeren in zonnepanelen. De kosten gaan immers voor de baten uit!

Optie 1: Gemeentelijke of provinciale subsidies

Een aantal gemeentes of provincies heeft nog wel regelingen waarmee u geld kunt krijgen wanneer u zonnepanelen plaatst. Dit geldt doorgaans vooral in situaties waarin er sprake is van renovatie. Hoe u kunt nagaan of er voor u een gemeentelijke of provinciale subsidies mogelijk is? Dat is heel simpel.

Ga na de website www.energiesubsidiewijzer.nl. Vul uw woonplaats in, geef aan of u woningbezitter, verhuurder of VVE bent en de beschikbare regelingen komen vanzelf in beeld. De website Energiesubsidiewijzer.nl is gemaakt door Milieu Centraal en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK).

Optie 2: BTW op zonnepanelen terugvragen

Wie energie opwekt met zonnepanelen, kan de btw op de panelen en de installatiekosten terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kan als u particulier bent en de overtollige stroom van het zonnepaneel teruggeeft aan het elektriciteitsnet. Het terugleveren van stroom wordt namelijk gezien als economische activiteit. Dat is dus een korting van 21% op de totale investering. Oftewel: per € 1000,- die u aan de installateur betaalt krijgt u ruim € 170 weer terug. Dit geld krijgt u achteraf, dus u betaalt uw installateur wel het volledige bedrag.

Let op: er zit wel wat administratief werk aan vast. Via websites bieden zich allerlei adviesbureaus aan die dit voor u willen regelen tegen betaling. Dat kan, maar het is echt heel heel eenvoudig zelf te doen. Milieu Centraal heeft een handig stappenplan op haar website.

Optie 3: Voordelig geld lenen met de Energiebespaarlening

Geen subsidie, maar wel het overwegen waard is de Energiebespaarlening. Zeker als u zelf niet voldoende geld heeft liggen voor zonnepanelen, maar wel graag uw huis wil verduurzamen. De Energiebespaarlening is in het leven geroepen door een aantal banken en door de overheid. U kunt er voordelig geld lenen voor energiebesparende investeringen in uw huis. Driekwart van de lening gebruikt u voor de zonnepanelen, de rest moet u besteden aan andere energiebesparende maatregelen in of aan uw woning. Denk daarbij aan isolatie, hoogrendementsglas, een zonneboiler of een nieuwe HRe-ketel.

U kunt tot € 25.000 lenen tegen maar 2,6% rente en u mag altijd tussentijds boetevrij versneld inlossen. Veel mensen doen het zo: het geld dat zij normaal gesproken kwijt waren aan energiekosten, gebruiken zij nu om deze lening af te lossen – vaak aangevuld met een extra eigen bijdrage. Op die manier kunnen zij vaak in een aantal jaar hun lening terugbetalen. En als ze eenmaal schuldenvrij zijn: profiteren van een ultra-lage energierekening!