Als particulier de Btw terugvragen op zonnepanelen in 2019

Wanneer u als particulier besluit om zonnepanelen op uw dak neer te leggen, kunt u de Btw op de zonnepanelen terugvragen. Dit gaat dus om 21% van de totale aanschafwaarde van uw zonnepanelen, en kan de terugverdientijd van de installatie fors verlagen.

Heeft u er als particulier voor gekozen om te investeren in een zonnepanelensysteem? Dan is het zeker aangeraden om te kijken of u gebruik kan maken van deze btw-teruggave. Heeft u nog twijfels over de beste panelen of

Als u zonnepanelen op uw dak legt bent u daarmee in feite een (klein) energiebedrijf geworden, en daarmee bent u ondernemer voor de omzetbelasting. Het voordeel hiervan is dat u de btw die u bij aanleg van het systeem heeft betaald terug kan vragen.

Aandachtspunten:

  • Vraag de btw binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar aan. Heeft u in 2019 zonnepanelen aangeschaft? U kunt dan de btw tot 1 juli 2020 terugvragen.
  • Zonnepanelen die gelegd zijn van 2014 tot 2018 konden tot 1 juli 2019 worden teruggevraagd.
  • Factuur voor de zonnepanelen en de energierekening moeten op dezelfde naam staan.
  • Onderstaand stappenplan is alleen van toepassing op particulieren.

Stap 1: Formulier ‘opgaaf zonnepaneelhouders’ invullen

Om de btw terug te kunnen vragen moet u zich als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst. Dit kan u doen door het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders in te vullen. Dit formulier kan u uitprinten, invullen en opsturen naar de Belastingdienst. Onder “1” kunt u uw eigen gegevens invullen zoals naam, adres en burgerservicenummer. Bij “2” geeft u het correspondentie-adres voor de btw, en bij “3” ondertekent u het formulier.

Stap 2: Wachten op reactie van de Belastingdienst

Voor deze stap hoeft u zelf verder niks te ondernemen. Binnen 10 werkdagen ontvangt u een brief van de Belastingdienst waarin wordt vastgesteld dat u geregistreerd bent als ondernemer voor de btw. Hierna krijgt u (opnieuw binnen 10 werkdagen) een gebruikersnaam en wachtwoord toegezonden. Hier kunt u digitaal uw rekeningnummer mee doorgeven en vervolgens btw-aangifte doen. Doe altijd op tijd aangifte om boetes te voorkomen!

Stap 3: Btw-aangifte doen

Wanneer u de brief en uw inloggegevens heeft ontvangen bent u klaar om aangifte te doen. U doet de aangifte over het kwartaal waarin u de zonnepanelen heeft aangeschaft. U krijgt het bedrag terug wat u aan btw heeft betaald, min een vast bedrag (het forfait).

Het bedrag wat u bij vraag 1A moet invullen hangt af van het opwek-vermogen van uw installatie. Deze bedragen heeft de Belastingdienst al berekend en staan hieronder aangegeven.

Opwekvermogen (in Wattpiek) Omzetbelasting (‘Forfait’)
1 – 1000 € 20
1001 – 2000 € 40
2001 – 3000 € 60
3001 – 4000 € 80
4001 – 5000 € 100
5001-6000 € 120
6001-7000 € 140
7001-8000 € 160
8001-9000 € 180
9001-10000 € 200

Gedurende het eerste kwartaal waarin de aangifte gebeurt is het bij vraag 1A mogelijk om het volledige ‘forfait’ in te vullen. Bij eventuele aanslagen voor volgende kwartalen mag u overal gewoon 0 ingeven. U bent wel verplicht om voor de volgende kwartalen aangifte te doen als u hier bericht van krijgt.

Stap 4: Doorgeven van uw bankrekeningnummer

Om de teruggevraagde btw te kunnen ontvangen, heeft de Belastingdienst uw rekeningnummer nodig. Dit geldt ook als u al eerder een rekeningnummer heeft doorgegeven, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een toeslag.

Voor het doorgeven of aanpassen van een rekeningnummer kunt u het formulier ‘Wijziging rekeningnummer ondernemers’ gebruiken, maar in de meeste gevallen kunt u dit ook online doen.

Meer weten over zonnepanelen voor uw woning? Lees onze andere artikelen hier.